Best Paaya Masala (GOAT TROTTERS GRAVY)...पाया मसाला /پایہ مسلہ
PAAYA MASALA/TROTTERS GRAVY (GOAT)
पाया मसाला /پایہ مسلہ
serve 6 -7 people
Ingredients:
Goat Τrotters/ बकरे का पाया 1 dozen/१ डज़न
Coriander seeds/धनिया 2 t/spoon/२ छोटे चम्मच
Cinnamon sticks/दालचीनी 2 big sticks/२ बड़े टुकडे
Cumin seeds/जीरा 1 t/spoon/1 छोटे चम्मच
Black cardamom/बड़ी इलायची 1 no/१ टुकड़ा
Black pepper corn/काली मिरी 1 t/spoon/१ छोटा चम्मच
Bay leaf/तेज पत्ता 3-4 nos/३-४
Kashmiri red chilly/कश्मीरी लाल मिर्च 8 Nos/८
Chopped onions/प्याज 2 big size/२ बड़े
Chopped tomatoes/टमाटर 2 big size/२ बड़े
Coriander seeds/धनिया 2 t/spoon/२ छोटे चम्मच
Cinnamon sticks/दालचीनी 2 big sticks/२ बड़े टुकडे
Cumin seeds/जीरा 1 t/spoon/1 छोटे चम्मच
Black cardamom/बड़ी इलायची 1 no/१ टुकड़ा
Black pepper corn/काली मिरी 1 t/spoon/१ छोटा चम्मच
Bay leaf/तेज पत्ता 3-4 nos/३-४
Kashmiri red chilly/कश्मीरी लाल मिर्च 8 Nos/८
Chopped onions/प्याज 2 big size/२ बड़े
Chopped tomatoes/टमाटर 2 big size/२ बड़े
Turmeric / हल्दी 2 Teaspoon / 2 छोटे चम्मच
Water /पानी 4 cups / ४ कप
Garlic cloves /लहसुन की पंखडी 4-5 cloves/४-५
Salt / नमक To taste / स्वाद अनुसार
Fresh coriander / Dhania for garnishing / सजावट के लिए
Preparation / तैयारी
Βoil the goat trotters in a pressure cooker with 4 cups of water and take 5-6 whistle along with 1 onion,few black pepper,1 cinnamon sticks&salt(keep aside the remaining stock for later use).
बकरे के पाए को एक प्रेशर कुकर में प्याज़,काली मिर्च,नमक, 1दाल चीनी के टुकड़े के साथ उबले ले ५-६ सिटी ले ले।
Take pan and roast dry masala
(Red chilly,black cardamom,cinnamon,coriander seed,cumin seeds),add garlic and roast for another half second.
दूसरे बर्तन में साबुत गरम मसाला और लाल मिर्च को धीमी आंच पे भुने,फिर उसमे लहसुन दाले और भुने, ओर फिर ठंडा करने के लिए रखे.
Let it cool and grind it into fine paste.
इस मिक्सचर का बारीक़ पेस्ट बना ले।
बकरे के पाए को एक प्रेशर कुकर में प्याज़,काली मिर्च,नमक, 1दाल चीनी के टुकड़े के साथ उबले ले ५-६ सिटी ले ले।
Take pan and roast dry masala
(Red chilly,black cardamom,cinnamon,coriander seed,cumin seeds),add garlic and roast for another half second.
दूसरे बर्तन में साबुत गरम मसाला और लाल मिर्च को धीमी आंच पे भुने,फिर उसमे लहसुन दाले और भुने, ओर फिर ठंडा करने के लिए रखे.
Let it cool and grind it into fine paste.
इस मिक्सचर का बारीक़ पेस्ट बना ले।
Take pan and add oil,let the oil heat up.
एक बर्तन में तेल दाले और गरम होने दे ।
Αdd chopped onion and fry till light golden brown,add salt
let it cook for few seconds.
कटे हुए प्याज़ डाले और भूरे होने तक पकाये ,थोड़ा सा नमक डाले
Αdd bay leaf,chopped tomatoes,cook till it turns mushy and oil starts leaving from the sides.
अब तेज पत्ता ,कटे हुए टमाटर दाले और नरम होने तक पकाए।
Make the flame slow and add the fine paste,turmeric powder and mix it properly.
धीमी आंच पे इस मिक्सचर को पकाये और मिला ले।
Αdd the trotters,stock 1 cup and cover it with lid and cook for 10-15 min on medium flame.
उबले हुए बकरे के पाए ,एक कप स्टॉक दाले और ऊपर से थाली रख कर १०-१५ मिनट तक पकने दे।
Garnish it with fresh coriander.
सजावट के लिए हरा धनिया ऊपर से दाले और गरमा गरम परोसिए।
let it cook for few seconds.
कटे हुए प्याज़ डाले और भूरे होने तक पकाये ,थोड़ा सा नमक डाले
Αdd bay leaf,chopped tomatoes,cook till it turns mushy and oil starts leaving from the sides.
अब तेज पत्ता ,कटे हुए टमाटर दाले और नरम होने तक पकाए।
Make the flame slow and add the fine paste,turmeric powder and mix it properly.
धीमी आंच पे इस मिक्सचर को पकाये और मिला ले।
Αdd the trotters,stock 1 cup and cover it with lid and cook for 10-15 min on medium flame.
उबले हुए बकरे के पाए ,एक कप स्टॉक दाले और ऊपर से थाली रख कर १०-१५ मिनट तक पकने दे।
Garnish it with fresh coriander.
सजावट के लिए हरा धनिया ऊपर से दाले और गरमा गरम परोसिए।
Ready το be served
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