DELICIOUS HOMEMADE-III DAHI CURRY




DAHI CURRY / KADHI 

दही कढ़ी / دھی کڑھی  

serve 6 -7  people 




Ingredients:
CURD    / दही         500 Kg / 500  किलोग्राम
Curry  leaves  / करी पत्ता               few springs /क़ुछ पत्ते 
Μustard seed  / राई                          1 Τ/spoon / 1छोटा चमच 
Turmeric / हल्दी                                      2 Teaspoon / 2 छोटे चम्मच
Green chilly Masala
(green chilly:4-5,black pepper corn:8-10 ,garlic cloves :5-6,cumin seed:1 t/spoon)
हरा मसाला
Gram flour/besan                                      1 big table spoon/१ बड़ा चम्मच 
(हरी मिर्च ,काली मीर्च ,लहसुन ,ज़ीरा )       2 Table spoon / 2 बड़ा चम्मच


Sugar /चिनी                                          2 T /spoon /२  छोटा चम्मच 
water /पानी                                            3  cups /३ कप 

Ingredients for Tadka:

garlic cloves /लहसुन की पंखडी                4-5 cloves/४-५ 
oil / तेल                                                    1 tbs /१ बढ़ा चम्मच 
cumin seeds /जीरा                                    2 t/spoon/२ छोटे चम्मच 
salt / नमक                                                      to taste / स्वाद अनुसार 
 fresh  coriander  / dhania                  for garnishing / सजावट  के लिए

     
        
Preparation / तैयारी

 Blend   curd   in mixer grinder
दही को मिक्सर में ब्लेंड कर ले 

Take pan and add oil .
LET  the oil heat  up  and  then mustard's  seeds
एक बर्तन में तेल दाले  और गरम होने पे राई दाले । 

Αdd  blended curd and let it cook  for  few  seconds .then  add turmeric powder. Mix  it  with  spatula slowly.
दही को मिक्स करे  और थोड़ी देर के लिए पकने दे,फिर उसमे हल्दी मिला ले  और अच्छे  से घोले.

 Now add paste of Green masala,sugar,salt and mix it nicely.
अब हरा मसाला पिसा हुआ,शकर,नमक डालदीजिये और अच्छे से मिक्स करले।

Mix gram flour in one cup of water and add it into the pan containing curd,the curry will become thicker in consistency.
एक कप पानी में बेसन का आ टा  ले और अअच्छे  से घोलले,अब इस मिस्त्रन को दही के बर्तन में दाल दे,इसे डालने पर दही घट  हो जायेगी। 

TADKA /तडका
باگار   

Take oil in small vessel,let the oil heat up,add curry leaves,cumin seeds and let it flatter nicely,once done add it into the pan containing curd mixture,cook for a while and add green coriander for garnishing.
एक छोटे बर्तन में तेल ले ,गरम होते ही,उसमे कड़ी पत्ता,जीरा,डाल दीजिये ,अछे से गरम होने पर दही रखे हुए बर्तन में छोड़ दे ,धीमी आंच पे थोड़ी देर के लिए पकाये,हरा धनिया सजावट के लिए डाले  और गरमा गरम परोसिएँ। 


Ready  το be   served  









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