FISH / MACHHLI BIRYANI  

 मछली बिरयानी     مچھلی بریانی


(can be served to 8-10 people)


Ingredients:
Fish / मछली                                                     1 Kg / 1 किलोग्राम
Basmati rice / बासमती चावल                           1 Kg / 1 किलोग्राम
Onions / प्याज                                                   1/2 Kg / 1/2 किलो
Tomatoes / टमाटर                                             1/4 Kg / 1/4 किलो
Curd / दही                                                         1/4 Kg / 1/4 किलो
All spice powder / गरम मसाला पाउडर            1 Table spoon / 1 बड़ा चम्मच
Turmeric / हल्दी                                      2 Teaspoon / 2 छोटे चम्मच
Red Chilly powder / लाल मिर्च पाउडर          2 Table spoon / 2 बड़ा चम्मच
Green chilly Masala / हरा मसाला         2 Table spoon / 2 बड़ा चम्मच
Oil / तेल                                                        250 ml / 250 मिलीलीटर
Salt / नमक                                                      to taste / स्वाद अनुसार 
Food color / खाद्य रंग                     for garnishing / सजावट  के लिए
Saffron / केसर                               for garnishing / सजावट  के लिए
Vanilla essence / वनीला सुगंध        for garnishing / सजावट  के लिए

              

   


     
Preparation / तैयारी
Marinate fish /  मछली का मॅरिनेशन
 Take cleaned fish pieces in a plate. 
एक थाली में साफ मछली के टुकड़े ले लीजिए ।
Add curd, turmeric, 1 teaspoon salt and mix it well. Keep it aside for about half an hour.
दही, हल्दी, १ छोटा चम्मच  नमक डालें और अच्छी तरह मिक्स कर लें । लगभग आधे घंटे के लिए अलग रखें।


Caramelized onions preparation

 बिलिसता बनाने के लिए प्रक्रिया

Take 250 ml oil in a large pan and add thickly sliced onions into it. 
एक बड़ी कड़ाही में 250 मिलीलीटर तेल लें और इस में मोटा  कटा हुआ प्याज डालें ।
Cook  until the onions turn crispy brown.
यह पकाए  जब तक प्याज खस्ता भूरे रंग में बदल जाए ।
Remove it and keep it aside.
 इसे निकाल  कर एक तरफ रख दें।



Rice Preparation / चावल  की  तैयारी :

Soak basmati rice in water for about half an hour
लगभग आधे घंटे के लिए पानी में बासमती चावल भिगो दें।

Take about 2 litres water in an large pan. add about 1 tablespoon salt
एक बड़े पैन में लगभग 2 लीटर पानी ले लें । इसमें १ बड़ा चम्मच नमक डालें। 

Add all whole spices ( 2 -3 Bay Leaf ,  8-10 Black Peppercorns, 4-5 Cardamom, Cinnamon, 5-6 Cloves, 3-4 star anise, 3-4 Black cardamom ) into the water and heat it until just before boiling.
खड़े गरम  मसाले (2 -3 तेज़  पत्ती, 8-10 काली मिर्च, 4-5 इलायची, दालचीनी, 5-6 लौंग, 3-4 चक्र फूल , 3-4 बड़ी इलायची) पानी में डालें  और पानी को उबलने के लिए छोड़ दें  

Just before boiling add basmati rice into the water. Cook it for about 15-20 minutes (until the rice is half cooked).
 उबलते पानी में बासमती चावल दाल दें । 15-20 मिनट के लिए चावल को पकाएं (सिर्फ जब तक की चावल आधे पक जाए यानि की पूरा न पकाए )।

Then drain the excess water through a strainer and keep the drained rice aside
फिर एक झरनी के माध्यम से अतिरिक्त पानी को  निकाल  दें  और चावल एक तरफ रख दें। 



Main Preparation /  मुख्य तैयारी


Take remaining oil from the earlier preparation of caramelized onions and add tomatoes into it and cook for about 3-4 minutes on high flame.
बिलिसता बनाते वक़्त बचे हुए तेल को एक बढ़ी कढ़ाई में लें और उसमे टमाटर दाल कर ३-४ मिनट पकाए। 

Then add Green masala, all spice powder, turmeric, red chilli powder, 3/4 table spoon Salt in the above mentioned quantities and mix it well. Cook it for 4-5 minutes.
इसके बाद इसमें गरम मसाला , हरा मसाला, हल्दी, लाल मिर्च पाउडर ,  तीन चौथाई बड़ा चम्मच नमक, डाल कर ४-५ मिनट के लिए भुने। 

Crush and add caramelized onions, fish pieces into it and mix it well. Cook it for 6-7 minutes on low flame .
इसके बाद इसमें बिलिसता और मछली डाल कर अछि तरह मिला लें और धीमी आंच पर ६-७ मिनट के लिए पकाए।  

Then add rice over it in a layer, cover it with a lid and cook for another 8-10 min on low flame. (also you can add food colours for garnishing)
इसके बाद इसके ऊपर चावल को एक परत की तरह डाले और बर्तन को ढक कर ८-१० मिनट तक धीमी आंच पर पकाए।  (सजावट के लिए खाने के रंग  डाल सकते है)

Biryani is ready to be served.
बिरयानी खाने के लिए तैयार है।  







Comments

Popular posts from this blog

AMMI'S STYLE EGG CURRY//ANDA KADHI

AJWAIN PARATHA..... अज्वाइन पराठा/اجوائن پڑاتھا