FISH / MACHHLI BIRYANI
मछली बिरयानी مچھلی بریانی
(can be served to 8-10 people)
Ingredients:
Fish / मछली 1 Kg / 1 किलोग्राम
Basmati rice / बासमती चावल 1 Kg / 1 किलोग्राम
Onions / प्याज 1/2 Kg / 1/2 किलो
Tomatoes / टमाटर 1/4 Kg / 1/4 किलो
Curd / दही 1/4 Kg / 1/4 किलो
All spice powder / गरम मसाला पाउडर 1 Table spoon / 1 बड़ा चम्मच
Turmeric / हल्दी 2 Teaspoon / 2 छोटे चम्मच
Red Chilly powder / लाल मिर्च पाउडर 2 Table spoon / 2 बड़ा चम्मच
Green chilly Masala / हरा मसाला 2 Table spoon / 2 बड़ा चम्मच
Oil / तेल 250 ml / 250 मिलीलीटर
Salt / नमक to taste / स्वाद अनुसार
Food color / खाद्य रंग for garnishing / सजावट के लिए
Saffron / केसर for garnishing / सजावट के लिए
Vanilla essence / वनीला सुगंध for garnishing / सजावट के लिए
Preparation / तैयारी
Marinate fish / मछली का मॅरिनेशन
Take cleaned fish pieces in a plate.
एक थाली में साफ मछली के टुकड़े ले लीजिए ।
Add curd, turmeric, 1 teaspoon salt and mix it well. Keep it aside for about half an hour.
दही, हल्दी, १ छोटा चम्मच नमक डालें और अच्छी तरह मिक्स कर लें । लगभग आधे घंटे के लिए अलग रखें।
Caramelized onions preparation
बिलिसता बनाने के लिए प्रक्रिया
Take 250 ml oil in a large pan and add thickly sliced onions into it.
एक बड़ी कड़ाही में 250 मिलीलीटर तेल लें और इस में मोटा कटा हुआ प्याज डालें ।
Cook until the onions turn crispy brown.
यह पकाए जब तक प्याज खस्ता भूरे रंग में बदल जाए ।
Remove it and keep it aside.
इसे निकाल कर एक तरफ रख दें।
Rice Preparation / चावल की तैयारी :
Soak basmati rice in water for about half an hour
लगभग आधे घंटे के लिए पानी में बासमती चावल भिगो दें।
Take about 2 litres water in an large pan. add about 1 tablespoon salt
एक बड़े पैन में लगभग 2 लीटर पानी ले लें । इसमें १ बड़ा चम्मच नमक डालें।
Add all whole spices ( 2 -3 Bay Leaf , 8-10 Black Peppercorns, 4-5 Cardamom, Cinnamon, 5-6 Cloves, 3-4 star anise, 3-4 Black cardamom ) into the water and heat it until just before boiling.
खड़े गरम मसाले (2 -3 तेज़ पत्ती, 8-10 काली मिर्च, 4-5 इलायची, दालचीनी, 5-6 लौंग, 3-4 चक्र फूल , 3-4 बड़ी इलायची) पानी में डालें और पानी को उबलने के लिए छोड़ दें
Just before boiling add basmati rice into the water. Cook it for about 15-20 minutes (until the rice is half cooked).
उबलते पानी में बासमती चावल दाल दें । 15-20 मिनट के लिए चावल को पकाएं (सिर्फ जब तक की चावल आधे पक जाए यानि की पूरा न पकाए )।
Then drain the excess water through a strainer and keep the drained rice aside
फिर एक झरनी के माध्यम से अतिरिक्त पानी को निकाल दें और चावल एक तरफ रख दें।
Main Preparation / मुख्य तैयारी
Take remaining oil from the earlier preparation of caramelized onions and add tomatoes into it and cook for about 3-4 minutes on high flame.
बिलिसता बनाते वक़्त बचे हुए तेल को एक बढ़ी कढ़ाई में लें और उसमे टमाटर दाल कर ३-४ मिनट पकाए।
Then add Green masala, all spice powder, turmeric, red chilli powder, 3/4 table spoon Salt in the above mentioned quantities and mix it well. Cook it for 4-5 minutes.
इसके बाद इसमें गरम मसाला , हरा मसाला, हल्दी, लाल मिर्च पाउडर , तीन चौथाई बड़ा चम्मच नमक, डाल कर ४-५ मिनट के लिए भुने।
Crush and add caramelized onions, fish pieces into it and mix it well. Cook it for 6-7 minutes on low flame .
इसके बाद इसमें बिलिसता और मछली डाल कर अछि तरह मिला लें और धीमी आंच पर ६-७ मिनट के लिए पकाए।
Then add rice over it in a layer, cover it with a lid and cook for another 8-10 min on low flame. (also you can add food colours for garnishing)
इसके बाद इसके ऊपर चावल को एक परत की तरह डाले और बर्तन को ढक कर ८-१० मिनट तक धीमी आंच पर पकाए। (सजावट के लिए खाने के रंग डाल सकते है)
Biryani is ready to be served.
बिरयानी खाने के लिए तैयार है।
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