SHRIMPS/PRAWNS PULAO
झिंगा पुलाव /JHINGA PULAO
  


serve 6 -7  people 




Ingredients:

Prawns /झिंगा                                      500 Gram   /५०० ग्राम 
Rice/चावल                                           500 gram    /५०० ग्राम              
 Potato/ आलू                                         3 nos/३ बड़े 
Tomatoes/टमाटर                                     2 medium size/२ छोठे 
 Onions chopped/कटे हुए प्याज              2 big size/२ बड़े 
Red chilly powder/लाल मिर्च पावडर     2 tea spoon/२ छोटा  चम्मच 
Turmeric/हल्दी                                      1 tea spoon/१ छोटा चम्मच 
Garam masala powder/गरम मसाला पावडर 
                                                              3  tea spoon/3 छोठे चम्मच 
Curd/दही                                                     1 cups/1 कप 
Fresh chopped coriander/हरा धनिया          few springs
Water/पानी                                                7-8 cups/7-8 कप 
Green masala(green chilly,garlic,jeera,ginger)

(हरी मिर्च ,अदरक  ,लहसुन ,ज़ीरा )      3  Table spoon / 3 बड़ा चम्मच

Oil / तेल                                                    2 tbs /2बढ़ा चम्मच 
Salt / नमक                                                      to taste / स्वाद अनुसार 
 Fresh  coriander  / dhania                  for garnishing / सजावट  के लिए

For Marination/मेरिनेशन 
Take clean prawns/shrimp,add turmeric,curd,salt and mix it properly.
Leave for marination in fridge for about 1 hour .
साफ़ किये हुए झींगे,दही,हल्दी,नमक को मिक्स करले और लगभग १ घंटे के लिए फ्रिज में रख दे। 
    
        
Preparation / तैयारी

Take pan add oil,chopped onions,fry till translucent,
एक बर्तन में तेल ले,उसमे कटे हुए प्याज़ दाले ,और भूरे होने तक भुने।

Add the marinated prawns,fry together for 7-8 minutes.
इस में मॅरिनेट किये हुए झींगे डाले और ७-८ मं तक पकाए। 


Add salt, chopped tomatoes,turmeric powder ,red chilly powder,green masala ,garam masala powder,cook on low flame and stir fry continuously till tomatoes become tender and starts leaving oil from sides.
अभी नमक,टमाटर, हरा मसाला ,गरम मसला पाउडर,लाल मिर्च पाउडर,हल्दी डालें ,और धीमी आंच पे पकने दे,इसे तब तक भुने जब तक के किनारो से तेल छूटनेलगे।


Add potatoes and mix it altogether by adding 4 cups of water,
cook until potatoes are half  done.
अब इसमें  आलू डाले और ४  कप पानी मिला ले और तब तक पकाये जब तक की आलू आधे पाक जाये । 

Before adding rice see the water level and remaining water as per requirement and add rice.
चावल डालने से पहले पानी का लेवल चेक करे और जरुरत के हिसाब से पानी दाले और चावल मिक्स करले और पकने के लिए छोड़ दे। 

Add salt as per requirement,mix it well and cook until rice is done.
जरुरत के हिसाब से नमक डाले और चावल पकने तक इसे पकाए।  


Simmer it on low flame for 7-8 mins with lid.
धीमी आँच पे पकने दे ७-८ मिनट के लिए। 

Garnish with fresh coriander.
सजावट के लिए हरा धनिया ऊपर से डालिये और गरमा गरम परोसिए।  


Ready to serve

Comments

Popular posts from this blog

AMMI'S STYLE EGG CURRY//ANDA KADHI

AJWAIN PARATHA..... अज्वाइन पराठा/اجوائن پڑاتھا